03/02/2021 – Η Χαλκίδα στο πρόγραμμα Intelligent Cities Challenges

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ                       

Xαϊνά & Αποστολίδου 29, 34132 Χαλκίδα                       Χαλκίδα 29/01/2021

τηλ. 2221061285,86 fax: 2221061287

E-mail:tee_hal@tee.gr, www.tee-evias.gr

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με την παρούσα επικοινωνία μας, σας ενημερώνουμε για την υλοποίηση μιας σημαντικής διευρωπαϊκής συνεργασίας της πόλης της Χαλκίδας, την οποία παρουσιάζουμε συνοπτικά.

Η πόλη της Χαλκίδας έχει επιλεγεί μεταξύ των πόλεων που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Intelligent Cities Challenges (ICC) (www.intelligentcitieschallenge.eu). Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συγκεντρώνει συνολικά 130 πόλεις για να επιτύχει έξυπνη, κοινωνικά υπεύθυνη και βιώσιμη ανάπτυξη μέσω προηγμένων τεχνολογιών.

Το πρόγραμμα, διάρκειας 2,5 ετών, βασίζεται στην επιτυχία του προηγούμενου Digital Cities Challenge. Υλοποιείται υπό την αιγίδα της EU και της EASME από consortium εταιρειών με επικεφαλής της Technopolis Ltd, στο οποίο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι εταιρείες KPMG, McKinsey, CapGemini, Arup και άλλες επώνυμες εταιρείες και οργανισμοί. Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι η δημιουργία πανευρωπαϊκών δικτύων πόλεων για την μεταφορά καλών πρακτικών και την επίσπευση των βημάτων των πόλεων για τον μετασχηματισμό τους προς την εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Δηλαδή σκοπός του προγράμματος είναι να υποστηρίξει τις πόλεις (α) στην κατάρτιση ενός υλοποιήσιμου στρατηγικού σχεδιασμού για την παραγωγική ανάπτυξη και τη βιώσιμη πόλη (β) στην πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης των σχεδίων και (γ) στο κτίσιμο ομάδας από τους φορείς της κάθε πόλης για την υλοποίηση αυτού του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.

Για την πόλη της Χαλκίδας έχουν επιλέγει δυο κύριες προτεραιότητες.

  1. Η πρώτη αφορά την ανάκτηση της πρωτοπορίας που είχε η πόλη σε θέματα τεχνολογίας και βιομηχανίας, με έμφαση στην δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος για την εγκατάσταση επιχειρήσεων τεχνολογίας και startups, αλλά και οργανωμένη ανάπτυξη κοινωνικών επιχειρήσεων.
  2. Η δεύτερη αφορά το ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και προσέλκυσης της μόνιμης εγκατάστασης στην πόλη.

Την πρωτοβουλία αυτή του Δήμου Χαλκιδέων στηρίζουν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ευβοίας, το Εμπορικό Επιμελητήριο Ευβοίας, όπως και ο Οργανισμός Λιμένων Ευβοίας (ΟΛΝΕ), συμμετέχοντας στις ομάδες εργασίας μετά από σχετικές προσκλήσεις. Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή μελών φορέων, όπως το ΤΕΕ, σε μια διαρκή διαβούλευση ώστε προβλήματα να βρουν βιώσιμες λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό αναρτούμε στην ιστοσελίδα μας, ως πρώτη επικοινωνία μας, απλό ερωτηματολόγιο το οποίο απαιτεί ελάχιστο χρόνο να απαντηθεί (ηλεκτρονικά) και το οποίο δίνει στην ομάδα τη δυνατότητα διερεύνησης, σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων, με επίδραση στην επιχειρηματικότητα και απασχόληση μηχανικών.

Έχετε τη δυνατότητα συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου έως την 12/2/2021 (αποστολή στο email του ΤΕΕ Εύβοιας tee_hal@tee.gr). Τα αποτελέσματα αυτού του κύκλου θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ Εύβοιας.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας,

Κων/νος Λάππας

Πρόεδρος Δ.Ε. ΤΕΕ/Π.Τ. Εύβοιας

Για να κατεβάσετε το ερωτηματολόγιο πατήστε εδώ

Εγγραφή στο newsletter